Paret Pärssinen lät bygga sitt hem på en före detta stugtomt i den yttre skärgården. När man planerade huset tog man noga hänsyn till klippterrängen, solens rörelser och vindens riktning.

Paret Pärssinen minns sitt första besök på ön Storkvivas som igår. Syftet med resan var att besikta en gammal semesterplats som några arvingar skulle sälja. Platsen bestod av 2,6 hektar strandtomt, en trävilla från 1910-talet och en strandbastu som byggdes före krigsåren. Byggnaderna var inte inflyttningsdugliga, då de stått oanvända i flera år och behövde renoveras i grunden. Vägen gick inte heller hela vägen fram, så man fick ta båt ut till platsen.

De vackra klippstränderna och det obrutna lugnet fick Tuula och Raimo att omedelbart förälska sig i platsen. Paret kunde se på varandra att det vore underbart att bo på ute på udden. För fem år sedan köpte de platsen.

Öarna i Pargas är kända speciellt för sina fritidshus, men Tuula och Raimo ville ha sitt åretrunthem mitt ute i havet. De beslutade sig för att bygga ett gömställe på udden där de skulle spendera resten av sitt liv, då de inte längre behövde jäkta iväg till jobbet tidigt på morgonen. Paret har gjort sitt dagsverke och har lugna pensionsår framför sig.

Ytterdörrens röda färg valdes i början av byggprojektet. Den piggar upp den mörka husväggen. Den gamla strandbastun ligger hundra steg från det nya huset och strandlandskapen förtrollade Tuula och Raimo vid första anblicken.

Innan man byggde huset var man dock tvungna att anlägga en väg till tomten. Man måste kunna komma fram med bil, även om man är långt ifrån fastlandet. För att komma till Pargas kyrka får man alltjämt ta sig fram på vattnet via två färjor. Först från Storkvivas till Nagu och därifrån med en stor färja till ”torra land.”

Hus med undantagstillstånd

För att bygga villan behövde man ett undantagstillstånd. Byggnadstillsynen i Pargas var positiva till paret Pärssinens idéer. De fick rådet att själva ta hänsyn till alla önskemål när de gjorde ansökan. Tillståndshandläggningen tog ett halvår. Paret fick en rejäl byggrätt, 200 kvadratmeter.

Paret Pärssinen bestämde sig snabbt för att bygga ett timmerhus, framför allt för att det är ett naturligt material. Timren beställdes från Kuusamo Timmerhus. Med den lokala säljarens hjälp hittade man också lätt personer som skulle resa timmerramen.

Tuula och Raimo lade ner mycket tid och arbete på att välja rätt planlösning för hemmet som de ska leva i resten av sitt liv. Ingen av modellerna i husbroschyren passade dem ens som mall, utan man ritade huset från grunden. När man placerade ut väggarna ville man ta noga hänsyn till alla praktiska krav och kraven som dikterades av naturen. Slutresultatet var inte någon välkänd vinkelrät byggnad, utan en snedhörning med extremt mycket utrymme i vardagsrummet. Vardagsrummet och matplatsen med sina höga fönster är mer än 40 kvadratmeter stort, en tredjedel av hela boytan. Huset har två sovrum.

Nära tomtens över 100 år gamla bostadsbyggnad hittade man en jämn klippa på vilken man kunde bygga det nya huset på järnstolpar. Det ventilerade bottenbjälklaget har 74 pålar. Den stora tomten ligger mitt i den rena naturen i den yttre skärgården och garanterat för sig själv.

När man planerade planlösningen undersökte man byggplatsen noga och kontrollerade solens gång och vindens rörelser. Genom att vända vardagsrummets yttervägg mot havet fick man solen att träffa den främre terrassen precis när det var dags för morgonkaffet. Den motsatta terrassen får det bästa ljuset på eftermiddagen och därifrån ser man också solnedgången.

Hundra steg från strandbastun mot den gamla villan hittar man en jämn klippa. Det var den mest naturliga platsen för det nya huset. Grunden kunde man lägga utan att behöva spränga.

I klippan fäste man 74 betongpelare, som huset garanterat kommer att stå kvar på länge, då luften cirkulerar under byggnaden. Bottenbjälklaget är också skyddat mot gnagare, eftersom man skruvade fast ett stålnät i det.

Naturligt trä på ytorna

I juli förra året flyttade man in i huset. Timmerlasten från Kuusamo till Pargas kom i oktober förra året. Byggarna hittade man i sin egen kommun. Samma markanläggningsentreprenör som förberedde platsen för huset anlade också vägen till tomten och hans son utförde arbetet inuti huset.

När de skulle välja inredningsmaterial fick Tuula och Raimo hjälp av inredningsdesignern Susanne Lundén från Åbo. Väggytorna laserades i en ljus färg och på övriga ytor föredrog man naturligt trä. Golven är av inhemsk parkett och taken av vitmålad träpanel. Köket har luckor av träfaner. Paret hittade en inredning som de tyckte om i närheten, hos Puuvaja Oy i S:t Karins.

Köket når man från både hallen och vardagsrummet. Bakom köket finns det ett grovkök, där man också ställt kylen och frysen. Inredningen med luckor av faner kommer från Puuvaja Oy i S:t Karins. Spisen är placerad på köksön och spisfläkten sitter i taket. Från de höga fönstren i vardagsrummet kan man njuta av solnedgången över havet.

Köket är effektivt planerat med förvaringsutrymme inom räckhåll när man lagar mat. Man kan också beundra havet genom kökets eget fönster medan man lagar mat. Enda gången man behöver ta några steg är när man ska till kylskåpet eller frysen. Det fanns inte plats för dem i köket, så därför ställde man dem i det intilliggande grovköket.

När man nu har bott in sig i huset och fått klart de viktigaste arbetena utomhus är tanken att man ska börja renovera den gamla villan till ett gästhus. Huset har varit obebott sedan 70-talet och är strukturellt i gott skick, men det kommer att krävas en hel del för att iordningställa ytan och modernisera byggnaden.

Artikeln Välplanerad in i minsta detalj publicerades ursprungligen i tidskriften Uusi Koti i maj 2021. Artikeln är skriven av Jorma Välimaa, foto Hans Koistinen.

Se också dessa artiklar i Uusi Koti

För dig som planerar ett timmerhus rekommenderar vi