”Nu åker jag från Kuusamo, är nog framme runt middagstiden imorgon”, sade lastbilschauffören glatt i telefon i början av juli när timret för timmerhus Kultsi hade lastats på lastbilen på Kuusamo Timmerhus fabrik. Dessförinnan hade vi förberett tomten, exempelvis hämtat överblivna pallar från järnaffärer som underlag för timmerpaketen. Dessutom hade det lagts ut lite extra stenkross på tomten för att få ett stadigt och torrt underlag för timret fram till resningen. Vi hade också reserverat ett tiotal stora presenningar för att skydda timret.

Man fick sig lite tårar i ögonen när lastbilen väl dök upp i den gassande julisolen – så länge hade vi väntat, hoppats på och planerat huset. Sedan fanns det inte så mycket tid för tårar, det var dags att hjälpa chauffören att lasta av allting. Vi hade en mycket rymlig tomt, och ändå kändes det som ett riktigt pussel att placera ut timmerpaketen. Huset fyllde en hel långtradare på 27 meter. Förutom timmerstockarna fanns där långt över hundra kubikmeter takstolar, linisolering, virke och isoleringsull. Dessutom visste vi att vi skulle gå carportsmaterialet levererat veckan efter. Man fick spela en del tetris med timmerpaketen för att allting skulle på plats på ett klokt sätt, men det löste sig givetvis.

Här lastar man av under gassande sol.

Det vackra träet

Vi visste att vi hade beställt ett timmerhus, men hjärtat slog några extraslag när vi kikade in i timmerpaketen och såg det vackra, ljusa, hyvlade grantimret kika fram. Det doftade också så gott. Det var ingen kraftig lukt, utan en väldigt mild doft av rent trä. De vackra mönstren i träet var en riktig ögonfröjd för oss båda.

De första timmerstockarna har monterats. Vi täckte över grunden med filtertyg för att skräp som under monteringen hamnar på grunden ska vara enkelt att ta bort genom att ta bort tyget efter avslutad montering.

Stomresning i fint väder

Solen sken från en molnfri himmel i nästan fyra veckor när huset levererades och stommen restes. Även våra erfarna byggarbetare var för första gången med om att resa stommen i praktiken helt utan regn.

Det tog ungefär en vecka att sätta ihop timmerstommen. Takstolarna var på plats efter två veckor och stommen helt regnskyddad. De öppna fönsteröppningarna täcktes över med plast för att hindra regnpåverkan på timret. Vi avslutade stomresningen med att täcka över den övre delen av stommen med plast.

Stommen är skyddad efter en avslutad arbetsdag. Det regnade dock aldrig.

Vi var väldigt nöjda med stomresningen och arbetsteamet. Min man fick sätta ihop stugan med erfarna byggarbetare. Min man befann sig på tomten under i praktiken hela stomresningen, och han hade tagit ut sin sommarsemester för det ändamålet. Själv tänker jag att oavsett hur nyckelfärdigt hus man beställer är det bra att man som ägare finns tillgänglig, helst på plats så mycket som möjligt under resningen. Då man kan löpande diskutera frågor som kommer upp under resningen, och samtidigt har man bäst koll på hur huset byggs upp.

Man får också komma ihåg att det alltid i slutändan är ägaren som fattar beslut om huset vid oklarheter. Det är ju den som betalar som har det sista ordet. Givetvis ska man alltid ha respekt för och lyssna på experter såsom duktiga byggmästare och byggarbetare. De har ju ofta varit med om många liknande projekt, medan man som husägare ofta bara är med om det en gång. Ett bra råd är ”fråga efter flera åsikter” om det uppkommer konflikter. Konflikter inträffar nämligen alltid i ett byggprojekt, oavsett om man vill eller ej. Därför är ett brett nätverk med duktiga byggspecialister guld värt. Ofta får man tips och råd med en kopp kaffe eller ett vänligt tack, man ska bara våga fråga. Och det har jag nog vågat!

Det minsta man som ägare ska vara beredd på är att ta emot leveransen och att skydda stommen och övrigt material som levereras till tomten. Vi hade förvisso lite väl tilltagna skyddsmarginaler eftersom vi ville undvika att timmerstockarna skulle bli blöta under monteringen. Min man tog fram sina egna patentlösningar när det gäller bland annat skyddet av de höga husgavlarna under de (stjärnklara) nätterna.

Vid regnbågens slut finns skatten. Stommen är rest. I vårt hus är också gavlarna av timmer.

Låt motorsågen sjunga och göm knutarna

Vi ville ha inkapslade knutar. På vårt område gjorde detaljplanen att de alternativ som fanns för timmerhus var jirknut och kortknut. Vi valde kortknutar eftersom vi kände att timmerhus ska ha traditionella stockknutar, om så korta sådana. Vi valde att dessutom kapsla in knutarna med brädor med bitummatta under, vilket kändes som en bra lösning mot fukt. Instruktionerna för hur man skulle kapsla in knutarna fick vi givetvis av Kuusamo Timmerhus.

Ett ”spännande steg” med kortknutarna var det avslutande steget som man skulle göra själv. Min man gjorde det med en motorsåg. Kortknutar görs av normalstora stockknutar. Knutarna är långa av en anledning – en längre knut är inte lika känslig för skador vid bearbetning, transport och montering. Knutarna kapas av och kapslas in först efter montering. Min man gjorde och monterade brädorna själv. För mig var detta kanske ett lite väl spännande arbetsmoment, även om maken visst blivit en rätt så duktig timmerman under byggprojektets gång.

I efterhand hade kanske en jirknut inte krävt några egna insatser, vilket hade lett till mycket mindre arbete och mindre hjärtklappning. Men det gör inget, det blev fantastiskt trots att vi bara siktade på skapligt.

De målade knutbrädorna sitter fint.

Montering med plåttak på fyra veckor

Fyra veckor efter att monteringsarbetet inleddes var både huvudbyggnaden och carporten monterade med plåttak på. Dessutom ingick montering av takfotsbrädor i monteringsentreprenaden. Hela familjen, inklusive far- och morföräldrar, var med och målade takfotsbrädor under ungefär fem sommarsemesterdagar. Det gick åt en kilometer takfotsbräda för huset och carporten. Där fanns det flera hundra meter för mina föräldrar att måla, ett par hundra meter för min dotter och resten för oss andra. Vi målade huset strax efter montering med Virtasen 4 oljorsfärg eftersom vi ville ha en traditionell oljefärg som andas. Som tur är hjälpte en god väns son till med målararbetet. Han visade sig vara en rätt så duktig målare. Innan vi målade huset hade min man mögelskyddat hela utsidan.

Målaren arbetar. Skönt sommarhäng för ungdomarna!

Vackert och eget

Hela högsommaren gick åt när vi pysslade med stort och smått kring timmerhuset, och det kommer att finnas en hel del kvar att göra i höst och vinter. Vi har tidigare beställt ett nyckelfärdigt hus, denna gång är vi själva betydligt mera involverade. Vi har aktivt medverkat i planeringen, byggandet och skyddet samt ansvarat för samordningen och alla kontakter inom projektet. Jag tycker att denna modell passar oss bra, även om det tar tid och energi. Men då sitter man inte där med fel nycklar då man själv varit med och lagat soppan. Och det är ju ett otroligt intressant projekt att vara med i! Inte en dag skulle jag vilja ha tillbaka… eller tja, kanske ett par. Men ändå… det blir ett fantastiskt hus, mycket finare än någon av oss hade vågat hoppas på.

Bild 1 och 3: Timmerhus Kultsi monterat och målat. Vi är också nöjda med carporten. Också den är av timmer. Bild 2: Så såg det ut inne före golvgjutningen. Fönstren är nu monterade.

 

Taija

Familjen bygger ett modernt, egenritat timmerhus från Kuusamo Timmerhus i Mellersta Finland. Bloggen uppdateras i takt med att byggprojektet framskrider.

Läs också Taijas andra Gästskribent-blogginlägg